HEINKENSZAND, dinsdag 7 mei, Zomercup; Hof van Zeeland MTB wedstrijd 2019

Algemeen

HEINKENSZAND – Nadat vorig jaar voor de eerste keer een Zomercup wedstrijd op het nieuw aangelegde parcours rondom Stelleplas werd verreden, kan er ook dit jaar weer een wedstrijd worden gereden.

Gaat de wedstrijd voor de wintercompetitie altijd de hele plas rond, nu wordt er meer geconcentreerd op het mountainbikeparcours. Wel zijn er dit jaar wat extra passeerstroken in het rondje opgenomen. De paadjes zijn verder erg smal en bochtig, en met een aantal hindernissen een leuke uitdaging voor de deelnemers.

Een wedstrijd zo net na twee weken meivakantie, kan misschien voor een verrassing zorgen. Sommige deelnemers hebben extra getraind, terwijl anderen op vakantie zijn geweest en nog met een lichte jetlag te maken hebben.

Inschrijven kan in de recreatiezaal achter de receptie van het Vakantiepark Hof van Zeeland die ook sponsor is van deze wedstrijd. Waar de vrijwilligers klaar zitten om iedereen te registreren en waar nodig van een transponder te voorzien. De start is aan de andere kant van de plas op de Stelledijk. De deelnemers kunnen van te voren inrijden, en het parcours verkennen.

De twee jongste categorieën starten om 18:30 uur, en hebben een iets korter parcours. Categorie 9 en 10 jaar gaan als eerste van start, met 12 deelnemers. Niet geheel verrassend pakt Sven Wisse gelijk de leiding met een grote voorsprong naar de rest. Alleen Florian Doens weet op gepaste afstand te volgen, en Senna Klaasse rijdt op een mooie derde plaats. Daarachter rijdt Cas Lavooij lang op de vierde plaats, ware het niet dat Ezra van Dongen aan een inhaalslag bezig is, en steeds verder inloopt. In een van de laatste rondes weet Ezra, Cas voorbij te gaan, en eindigt netjes op de vierde plaats. Owen Thoen heeft de eerste ronde waarschijnlijk gebruikt om het parcours nog een beetje extra te verkennen. Hij rijdt vrij ver naar achteren totdat hij beseft dat hij wel wat harder kan, en een voor een de deelnemers voor hem inhaalt, tot de zesde plaats. Ook een mooie wedstrijd voor Senne Neels, Duuk Steigerwald en Dylan Prieelle. Melvin Couque eindigt op een tiende plaats, gevolgd door Leon Schouwenaar en als laatste komt Thomas Delvorias over de finish. Hij krijgt de aanmoedigingsprijs. Alle deelnemers zijn blij met de medaille!

De jongste categorie (t/m 8 jaar) start dertig seconden achter de andere categorie, maar al snel zit Bjorn Wisse achter de deelnemers van categorie 9/10 jaar. Hij rijdt op kop, en blijft dat knap heel de wedstrijd doen. Nikita rijdt ook lekker, en weet veel jongens in te halen. Ze is dan wel het enige meisje in deze categorie, maar ze doet zeker niet onder voor de jongens. Een terechte 2e plaats. Derde plaats voor Brent van de Bergen. Daarachter rijdt een mooi groepje netjes achter elkaar aan. Nog niet zo beseffend dat het een wedstrijd is en dat inhalen mag. Ze rijden lekker achter elkaar aan en hebben er lol in. De vierde plaats is voor Ruben Nieuwenhuijse, vijfde plaats voor Timo Delivorias, zesde is Finn Traas en zevende Tim Vermeulen. Als laatste finisht Laurens Delivorias, die ik halverwege nog even de verkeerde kant op zie fietsen.

Rond zeven uur start de iets oudere jeugd. Categorie 13/14 jaar (8 deelnemers) en categorie 11/12 jaar daarna (18 deelnemers). Senna Remijn doet waar hij goed in is, hard rijden! Hij gaat met een lach op zijn gezicht als eerste de finish over. Daarachter weet Mees de Vos echter heel sterk de gehele wedstrijd op de tweede plaats te rijden, met een behoorlijk gat achter zich naar de andere deelnemers. Renzo Moretti heeft vast al veel op de weg getraind, want hij rijdt vandaag ook erg goed en finisht als derde. Eigenlijk rijden ze allemaal erg goed in deze categorie, daarachter zijn ze mooi aan elkaar gewaagd vanavond. Arno Blok eindigt op vier, gevolgd door Joran Quist op vijf. Storm Klaasse op 6, dicht gevolgd door Jochem Westerhof op plaats zeven. Kaij Toorenaar heeft nog wat minder wedstrijd ervaring, maar rijdt de wedstrijd mooi uit, en verdient de aanmoedigingsprijs.

Categorie 11/12 heeft altijd wat meer deelnemers, met ook een aantal meiden erbij. Maike Tazelaar blijft de ongeslagen winnaar in deze categorie, en eindigt zelf niet ver achter de winnaar van de categorie 13/14 jaar. Zoals altijd weer knap gereden. Daarachter is het spannend. Nick Wisse rijdt op de tweede plaats, maar weet dat achter hem Sam Mullaert en Melissa Nuijten en Dennis Polfliet hun uiterste best doen om hem voorbij te gaan. Hij geeft zijn tweede positie echter niet op. Sam en Melissa gaan echt de strijd aan met elkaar vandaag, ze verliezen elkaar niet uit het oog. Het lukt Sam om voor Melissa te blijven, maar het is niet veel meer dan een wiellengte. Mooie derde plaats voor Sam, en Melissa op vier en eerste meisje.

Dennis Polfliet heeft pech. In een bocht naar beneden schuift zijn wiel weg, en gaat hij behoorlijk hard onderuit. Gelukkig valt hij de goede kant op, anders was hij vol op een boom geknald. Achter hem moet flink geremd worden, maar rijden ze niet over hem heen. Stoer als hij is, weet hij toch weer op zijn fiets te klimmen, en aan een inhaalslag te beginnen. Het lukt hem nog een heel eind terug te komen en uiteindelijk eindigt hij nog netjes op een vijfde plaats. Op zes eindigt Rocco Scholten, maar ook hij heeft pech en valt van zijn fiets hard op zijn gezicht. Hij heeft behoorlijk veel pijn, maar ook hij weet de wedstrijd uit te fietsen. Knap gedaan.

Anniek Voermans rijdt sterk en eindigt op een zevende plek, in de laatste twee rondes gevolgd door Luuk Lavooij. Luuk maakt gebruik van de heuveltjes in het parcours om een paar mooie sprongen te maken. Maud start achteraan, maar het lukt haar om toch nog heel wat concurrenten voorbij te komen en eindigt op de negende plaats. Haar broer Jarno heeft pech. De eerste paar rondes ligt hij erg goed, maar door een afgelopen ketting, valt hij terug naar uiteindelijk de 13 plaats. Daar had meer in gezeten. Jammer van de materiaalpech. Jens Slabbekoorn eindigt op de tiende plaats gevolgd door Aiden Zwartepoorte op 11. Tom van Damme eindigt op de 12de plaats. Veerle Bruijnes en Sven van de Kruisweg zie ik heel de tijd bij elkaar in de buurt rijden. Veerle weet Sven voor te blijven en finisht als veertiende. Jochem Aben eindigt op 15, maar heeft daarna nog wel energie om op de trampoline vlakbij het inschrijven te springen, en heeft prima gereden. Ryan Slooter eindigt op 17 en Nathan Elenbaas krijgt de aanmoedigingsprijs.

De wedstrijd van de volwassen heb ik helaas niet meer helemaal kunnen volgen. Wel wil ik nog een speciale vermelding maken voor Senna van Iwaarden. Hij is eigenlijk nog niet oud genoeg, maar reed vandaag voor de eerste keer met de nieuwelingen/volwassenen mee. Als je dan als 18de overall van de 44 deelnemers weet te finishen, dan heb je een knappe wedstrijd gereden.

Alle vrijwilligers weer bedankt! Er was een mooi parcours uitgezet, en de organisatie liep top!

Natuurlijk veel dank aan de sponsoren Vakantiepark Hof van Zeeland, gemeente Borsele, Houthandel Reimerswaal en Multi-Vlaai Goes die deze wedstrijd mogelijk maakten.

Auteur: Marijke Vanhommerig

UITSLAGEN