Geweldige Wereldbekerwedstrijd Milan Vader; met één been in Tokyo

Algemeen

LES GETS (FRANKRIJK) – De Wereldbeker wedstrijd in Les Gets was een wedstrijd die Milan Vader op voorhand had aangestipt als kwalificatiewedstrijd voor een ticket voor de Olympische spelen van 2020 in Tokyo. Met twee maal een 12e plaats (of beter) óf één maal een 6e plaats (of beter) in een geschoonde uitslag zou hij aan de kwalificatie-eisen om samen met Mathieu van der Poel op stap te gaan. Het zou dus een belangrijke wedstrijd worden, met hopelijk nét dat stukje meer. We kennen hem inmiddels. Als hij z’n zinnen ergens op zet dan moet het lukken!!

Bij de eerste doorkomst lag hij op een 25e plaats op zo’n 30 seconden achter de kopgroep met o.a. Nino Schurter. Nu zegt dat nog niet veel want iedereen probeert pas daarna zijn plekje te vinden in de grote groep. Rond de 3e en 4e doorkomst verbleef hij op een stabiele plaats rond de 18e plek. De ronden daarna kwam hij in goed gezelschap met teamgenoten Florian Vogel en Thomas Litscher in de nabijheid. Gestadig stoomden ze op naar de 14e-13e en 12e plaats om vervolgens in ronde 6 op jacht te gaan naar de Belg Jens Schuermans.

Met nog zo’n tweeëneenhalve ronde te gaan is zelfs de top 10 in zicht, maar een rondje verder blijkt dat toch een bruggetje te ver te zijn. In ene bleek teamgenoot Victor Koretzky ook in zicht te komen. Weliswaar 30 seconden voor maar toch een mooi mikpunt. In de laatste ronde komt Anton Sintsov nog wel opzetten en drukt Milan een plaatsje terug naar de 13e plaats ……. spannend. Het gaat tenslotte om de éne doel. Het gat blijft zo’n 9 seconden en het lukt Milan helaas niet meer om die seconden terug te pakken. De finish wacht dus met een dertiende plaats op slechts 2 minuten en 38 seconden van winnaar Nino Schurter.

Mathieu van der Poel had géén superdag deze keer en eindigde op een 16e plaats.

Bij de kwalificatie voor de Olympische Spelen wordt een “geschoonde” lijst gehanteerd. Hierdoor schuift Milan een plaatsje op waarmee hij voor de toekenning op plaats 12 beland en hiermee 50% van een ticket voor een retourtje Tokyo op zak heeft.

In de Elite Vrouwen wedstrijd behaalde oud X-Tremiste Anne Terpstra deze keer een mooie 7e plaats op 1 minuut 41 seconden op winnaar Kate Courtney. De andere Nederlandse Anne Tauber eindigde op plaats 25.

 

 

Foto’s 1 en 2: Screenshot Red Bull TV

Foto’s 3 t/m 6: Marijke Vanhommerig

Video: Robin Scholten