Eerste wedstrijd X-Treme ATB zomercup, Kruiningen 16 april 2019

Algemeen

KRUININGEN – Het is weer zover! De X-Treme ATB Zomercup gaat van start. De renners hebben er zin in! Sommigen hebben dit seizoen al meegedaan aan landelijke mountainbike en/of weg wedstrijden, en zijn al goed getraind. Voor diegene die dat wat te ver rijden vinden of net beginnen met mountainbiken is dit een mooie kans om de strijd aan te gaan met de andere renners in deze regionale mountainbike wedstrijden. De eerste wedstrijd van deze zomer vindt plaats in Kruiningen bij Den Inkel, en wordt georganiseerd door X-Treme, TMZ en Wielercomite Rentoc Kruiningen. Voor de meeste deelnemers een bekend parcours, met veel gras en gravelpaadjes, maar ook een mooie ‘berg’ in het parcours. De vrijwilligers hebben hun best gedaan om er een afwisselend rondje van te maken. Het is goed weer, dus zowel voor de renners als de toeschouwers gaat het een mooie avond worden.

Het inschrijven gebeurd in de kantine van de camping den Inkel. Daarna kan er ingefietst worden, en het parcours verkend worden. Een korter rondje voor de eerste twee categorieën, en de ouderen rijden een langere ronde.

 

Er zijn deze avond drie wedstrijdrondes. Als eerste gaan de categorieën 0/1 en 2/3 van start. Om 18:30 klinkt het ‘startschot’ voor categorie 2/3. 30 seconden daarna het tweede startschot voor de categorie 0/1. Veel nieuwe mountainbikertjes dit jaar, die vol enthousiasme van start gaan. De wedstrijd duurt ongeveer 15 minuten, maar dat is als je net begint met mountainbiken en alles geeft in de wedstrijd voor sommigen lang genoeg. Bij de categorie 9/10 jaar (12 deelnemers) neemt Sven Wisse gelijk de leiding, gevolgd door Florian Doens. Beide rijden ze erg hard, en weten als 1 en 2 over de finish te komen. Daarachter rijdt Senna Klaasse als eerste meisje en derde plaats overall. Ondanks dat ze zondag in een wegwedstrijd nog onderuit was gegaan en onder de schaafwonden zat, leek ze daar nu weinig last meer van te hebben, en rijdt ze een sterke wedstrijd. Daar achter wordt ook hard gereden. Owen Thoen lijkt ieder rondje iets harder te gaan en eindigt op een mooie vierde plaats. Ook daarachter werd een mooie strijd gestreden.

Voor de categorie 0/1 staan 6 mountainbikertjes aan de start. Nikita Walraven heeft een erg goede start, maar Bjorn Wisse weet al snel de leiding te nemen. De gebroeders Wisse zijn snel vandaag! Want na broer Sven, staat ook Bjorn als eerste op het podium.

Nikita weet echter goed stand te houden op de tweede plaats, en krijgt daardoor twee bekers! Eerste meisje en tweede plaats overall. Brent van den Bergen eindigt op de derde plaats. De tweeling Timo en Laurens Delivorias zijn sinds een half jaartje lid van X-Treme, en rijden vandaag knap hun eerste wedstrijd. Als laatste komt Ruben Nieuwenhuijse over de finish, maar die wordt dan wel met groot onthaal en aanmoediging binnengehaald. Erg leuk voor de jonge deelnemers is de medaille (gesponsord door Houthandel Reimerswaal). Zo voelt iedereen zich toch een beetje een winnaar. De bekers worden vol trots in ontvangst genomen.

Net iets voor 19:00 uur gaan de volgende twee categorieën (cat. 6/7 en cat. 4/5) van start, voor een wedstrijd van ongeveer 25 minuten. In de categorie 6/7 staan er 11 deelnemers aan de start. Senna Remijn, die landelijk ook erg sterk rijdt, pakt de leiding, en lijkt met veel gemak zijn rondes te rijden. Zo heeft hij zelfs tijd om een wheelie te maken terwijl hij de berg omhoog rijdt, en moedigt hij de anderen aan terwijl hij ze voorbij rijdt. Een welverdiende eerste plaats. Daarachter weet Mees de Vos op de tweede plaats te rijden, met een flink gat op zijn achtervolgers. Joran Quist en Renzo Moretti zijn mooi aan elkaar gewaagd, en blijven heel de tijd bij elkaar in de buurt.
Joran houdt echter goed stand, en laat Renzo niet voorbij gaan. Een derde plaats voor Joran. Als eerste meisje en een achtste plaats komt Demi over de finish.

De categorie 4/5 heeft 17 deelnemers. Zoals we gewend zijn van Maike Tazelaar, heeft hij een goede start, en veel kracht in zijn benen! Hij rijdt de hele wedstrijd op kop, en wint daarmee de beker voor de eerste plaats. Daarachter rijden Melissa Nuijten en Nick Wisse eerst dicht bij elkaar in de buurt, maar Nick heeft pech. Zijn ketting loopt er af, en daardoor verliest hij tijd, en moet hij andere deelnemers voor laten gaan. Terwijl hij met een inhaalpoging bezig is om weer terug naar voren te komen, gaat er weer iets mis met zijn ketting, waardoor hij uiteindelijk moet afstappen. Als troostprijs krijgt hij een chocolade paashaas, maar het blijft toch een beetje balen voor hem. Melissa eindigt op de tweede plaats, als eerste meisje. Daarachter weet Sam de derde plaats te pakken.

Om half acht worden de laatste categorieën gestart. Nieuwelingen, volwassen heren en de dames. Zij rijden een wedstrijd van ongeveer 60 minuten. Ze starten met zijn allen door elkaar en tegelijkertijd met een groot aantal mountainbikers (47 deelnemers). Als eerste weet Michiel van Echelpoel over de finish te komen. Een tweede plaats voor Joey de Decker en een derde plaats voor de nog jonge Mike Deutekom. Eerste dame is Rosita Reijnhout en de prijs voor de eerste veertig plusser ging naar Danny Sleeckx. De prijzen in deze categorieën zijn gesponsord door Multi-Vlaai, Goes.

Dank aan alle vrijwilligers, deelnemers en sponsors die deze avond mogelijk hebben gemaakt. De volgende wedstrijd vindt plaats op 7 mei in Heinkenszand bij Hof van Zeeland, Stelle Plas.

Hopelijk is er dan weer zo’n grote opkomst.

UITSLAGEN

Auteur: Marijke Vanhommerig