Eerste wedstrijd van de Zeeuwse wintercompetitie verreden in Wolphaartsdijk

Algemeen
WOLPHAARTSDIJK – de eerste wedstrijd van de TMZ MTB Wintercompetitie werd dit jaar in Wolphaartsdijk gereden. De organisatoren (stichting wielersport Wolphaartsdijk) hadden hun best gedaan om de route toch weer wat anders te maken dan andere jaren. Vaste elementen bij deze wedstrijd zijn, een stukje bos langs de Muidenweg, de dijk op en af, en voor de oudere groepen een stukje zand. Al met al een mooi parcours. Inschrijven kon in restaurant De Meerkoet.

Om half een startte de eerste twee categorieen ongeveer 30 seconden na elkaar. Bij categorie 9/10 jaar sprinten bij de start Luuk Lavooij, Jarno Struijk en grotere zus Maud Struijk naar voren. Luuk weet zijn eerste positie anderhalve ronde vast te houden, maar wordt door Sven Wisse op de hielen gezeten. Dennis Polfliet, voorheen voornamelijk actief op de racefiets, en daardoor met deze wedstrijd startend op de laatste rij, heeft er echter ook goed de vaart in. Hij zit al snel vlakbij Luuk en Sven. Sven rijdt na anderhalve ronde Luuk voorbij en weet een goed te slaan. Hij weet de koppositie weten te behouden, loopt langzaam aan steeds verder uit, en komt als eerste over de finish. Dennis weet op den duur ook voorbij Luuk te komen, en zij finishen als nummer twee en drie.
Daar achter is de strijd bij de dames echter ook spannend. Senna Klaasse, Maud Struijk en Anniek Voermans zijn mooi aankleed gewaagd. Senna en Maud weten deze wedstrijd lange tijd vlak bij elkaar te blijven, maar op den duur weet Senna toch weg te rijden. Uiteindelijk zit er nog geen halve minuut verschil in de binnenkomst van deze drie meiden. Ook daarachter wordt lekker gefietst. Helaas kwam Ruben Pijpelink een boom onderweg tegen, maar stapt hij toch weer op om de wedstrijd uit te rijden. That’s the spirit!
Lotte de Grave deed voor de eerste keer mee aan een mountainbike wedstrijd, maar gaat onderuit bij een helling. Helaas is dat voor haar einde wedstrijd vandaag.
 
Dertig seconden na categorie 9/10 starten de kleinste MTB strijders. Er staan 9 kinderen aan de start voor de categorie t/m 8 jaar. Opvallend veel Belgische mountainbikertjes. Bij de start vliegen Cedric van Belle en Florian Doens er van door. Gevolgd door Cas Lavooij. Florian is niet te houden, en weet de gehele wedstrijd zijn koppositie te houden, waarbij hij ook nog een aantal renners van de categorie 9/10 voorbij gaat. Cedric weet een mooie wedstrijd te rijden en eindigt op de tweede plaats. Cas Lavooij eindigt als derde. Bjorn Wisse pakt net naast een podiumplaats, maar gelet op zijn jonge leeftijd gaat hij vast zijn grote broers achterna. Dat beloofd wat voor de toekomst. Er zijn een paar erg jonge mountainbikertjes die goed hun best doen, maar waarvan sommigen echt nog wel wat moeite hebben met de heuveltjes. Allemaal hebben ze er echter lol in, en dat is wat het allerbelangrijkste is!
 
Om 13:00 uur starten er drie categorieën: 15/16 jaar, 13/14 jaar en 11/12 jaar. Deze categorieën hebben een wedstrijd van 30 minuten. Helaas vallen de aantal deelnemers wat tegen, maar dat heeft misschien te maken met het feit dat het nog herfstvakantie is. In categorie 15/16 gaan er 5 jongens van start, categorie 13/14 staan er 9 deelnemers te trappelen om van start te gaan.
 
Categorie 11/12 heeft helaas deze keer maar 6 deelnemers. Op korte tijd achter elkaar wordt het startsein gegeven. Het parcours is langer dan voor de jongste twee categorieën. Deze jongens en meiden mogen ook het stukje zand nog meepakken. Al snel is deze verslaggeefster het spoor een beetje bijster wie nu in welke categorie fietst en wie er voorop ligt. Opvallend is wel dat Senna Remijn, Maike Tazelaar en de vlaamse Xsander van de Cruyssen een topwedstrijd rijden en ongeacht de categorie waar ze in rijden, op kop lijken te rijden. Dat blijkt ook wel, Senna Remijn komt als eerste (van alle drie de categorieen) over de finish is de nummer 1 in categorie 13/14. Lennert van de Cruyssen komt als tweede over de finish en eerste meisje + een mooi verdiende derde plaats is voor Rosita Reijnhout voor de categorie 13/14.
In de categorie 15/16 jaar finisht Job Blankenstijn als eerste, met een mooie voorsprong op de tweede plaats voor Jefke Daneel. Tom Houmes finisht op de derde plaats.
 
Categorie 11/12 jaar heeft erg snelle mannen aan de start staan. Mooi om te zien hoeveel kracht er in die benen zit. De vlamingen domineren het podium: Xsander van de Cruyssen finisht als eerste, en Mathias de Keersmaeker op de derde plaats. De uit Colijnsplaat afkomstige Maike Tazelaar zorgt voor een Nederlands tintje op het podium met zijn Xtreme tenue, en heeft een knappe tweede plaats behaald. Eerste meisje is Melissa Nuijten, die zeker niet onderdoet voor de jongens in deze categorie.
 
Om 14:00 uur is het tijd voor categorie 39+. Wat gaat dat hard! Een uur lang zo hard weten te fietsen dwingt respect af. Er staan 47 rijders aan de start. Al vanaf het begin ligt Danny Sleeckx op kop. Dennis Raadtgever weet in de eerste ronde mooi een aantal inhaalmanouvres uit te voeren, en komt bij de tweede ronde al als tweede over de start. Deze positie weet hij vast te houden, steeds op een afstandje gevolgd door Dirk Verstraate, die uiteindelijk derde wordt. Mooi om gezien dat er behoorlijk wat X-tremisten meedoen met de wedstrijd.
 
Als laatste is de categorie 17+ aan de beurt, met 19 mountainbikers aan de start. En tegelijk de dames met helaas maar 2 deelneemsters. Thijssen van de Vrede zet de snelste tijd neer, gevolgd door Joey de Decker en als derde Gilian de Visser.
 
Het was een prachtige zonnige dag, goed georganiseerd, en met leuke prijzen. Mooi om zo de wintercompetitie te beginnen. Op naar de tweede wedstrijd op zaterdag 27 oktober 2018 in Zelzate.