Eerste podiumplaats in marathon voor Daniël Paardekooper

Algemeen

LA ROCHE-EN-ARDENNE(B) – Afgelopen weekend hebben Pieter de Meester) en Daniël Paardekooper de Belgian Mountainbike Challenge (BeMC) gereden in La Roche-en-Ardenne. Deze UCI S2 wedstrijd is een 3-daagse wedstrijd van 262 kilometer met 7700+ hoogtemeters klimwerk door de Ardennen. Beide renners starten in de Masters 1 <40 categorie.

Rit 1: La Roche – La Roche (67 km – 2200 hm)
De rit bestaat uit een aanloop lus van 9,2 km. (520 hm), gevolgd door een eerste korte ronde van 15 km (450 hm) en een tweede langere ronde van 41 km. (1200 hm). In beide rondes moeten de renners de fameuze “muur van Borzee” beklimmen. Ongeveer 85% van het traject is onverhard.

De eerste rit werd er redelijk hard gestart. Gelukkig hadden we goed warm gereden op de rollerbank dus konden we goed mee. Na 15 a 20 kilometer in een goed groepje terecht gekomen en het gas iets terug kunnen nemen en lekker kunnen rijden. In de laatste kilometers weer iets meer tempo gemaakt en weggereden uit het groepje. Bij de finish wist Daniël pas dat er voor de 3e plaats gereden werd in het groepje onderweg, wat resulteerde het eerste podium in een marathon.
Pieter heeft lekker kunnen rijden en kwam als 15e over de finish in de Master 1 categorie in een tijd van 3:28:10.
De rit werd gewonnen door Jimmy Tielens in 3:09:29 Kris Henderieckx werd 2 minuten later 2e. Daniël finishte in een tijd van 3:19:33

Rit 2: La Roche – Sainte-Ode – La Roche (95 km – 2500 hm)
De eerste 20 kilometer zijn hoofdzakelijk bergop of bergaf met een aantal pittige en technische passages. Daarna wordt het parcours iets makkelijker met grotendeels brede en open, golvende wegen, afgewisseld door een paar technische passages langs de rivier. Vlak na de tweede bevoorrading duiken de renners 15 km. onafgebroken de bossen in. Daarna volgen 10 zeer snelle en relatief makkelijke kilometers. Na de derde bevoorrading volgen nog enkele steile en technische klimmen.

De 2e etappe werd minder zwaar genoemd maar de inspanning van de vorige dag was wel voelbaar. Pieter begon sterk aan de etappe en kwam terecht in een snelle groep waarin lekker gereden werd. Helaas gooide een defect aan de fiets en het missen van de bevoorrading roet in het eten en werd een goede klassering weggevaagd.
Daniël finishte op een 5e plaats en had geen noemenswaardig tijdverlies op zijn concurrenten.
Pieter eindigde op de 28e plaats.

Rit 3: La Roche – Houffalize – La Roche (100 km – 3000 hm)
De koninginnenrit van de BeMC brengt ons na een vrij snelle aanloop tot in Houffalize. De afdaling en beklimmingen op het voormalige wereldbekerparcours zijn het luiden het begin in van nog zo’n 70 km puur genieten. De finale, die volgt op de nu al legendarische crossing van de Ourthe, bevat een opeenvolging van enkele zeer lastige beklimmingen en technische afdalingen.

In de laatste etappe was het voor Pieter niet mogelijk om te starten. De huurfiets waarop hij de etappe wilde rijden bleek te klein om op te rijden, dus niet fietsen helaas.
Daniël hoefde enkel in de buurt van zijn directe concurrenten te finishen om de 3e plaats veilig te stellen. De eerste en de tweede plaats stonden al zo goed als vast. Er was enkel directe dreiging van de rijders op de 4e tot 6e plaats van het algemeen klassement.
Op de meet kwam het tot een sprint voor de 3e plaats in de etappe uitslag waarbij Daniël in precies dezelfde tijd als de 3e plaats (4:54:15) 4e werd en zo zijn 3e plaats in de eindrangschikking veilig stelde.

Na ruim 12 en half uur in het zadel kon hij met de prijzen, bloemen en een blij gezicht huiswaarts keren.