Winnaars Zomercup en Open Zeeuws Kampioenschap 2015 bekend

Algemeen

WESTKAPELLE – Op zaterdag 5 september is in Westkapelle de finale van de X-Treme ATB Zomercup 2015 verreden. Deze wedstrijd geldt tevens als Open Zeeuws kampioenschap MTB. Het lokale organisatiecomité had een parcours aangelegd tussen dijk, duin en kreek. Vanwege werkzaamheden was het fietspad tussen Westkapelle en Zoutelande afgesloten. Dit zorgde voor wat extra natuurlijke hindernissen op het parcours en bovendien gaf dit de parcourswachten ook wat meer rust omdat er nu minder dagjesmensen over het parcours heen moesten.

 

20150905-2 Zomercup Westkapelle Jochem Westerhof - foto20150905-1 Zomercup Westkapelle Finn Blomaard - fotoOm 12 uur zijn de jongste categorieën gestart. In categorie 0 – 1 stonden 7 renners aan de start en 8 in categorie 2 – 3. Bij de start was het nog droog maar al snel begon het te regenen. Het leek wel herfst. Sommige deelnemers vonden het koud, maar je zag bij andere deelnemers het plezier er nog steeds van af spatten! Nina Houmes heeft gewonnen in categorie 0 – 1, gevolgd door Finn Blomaard en Joey Spuy. In categorie 2 – 3 heeft Tycho Goosen gewonnen, gevolgd door Rosita Reijnhout en Storm Klaasse.
 

Inmiddels was het nog wat harder gaan regenen en was het de beurt aan categorie 4 – 7 en de nieuwelingen. Jammer genoeg waren er slechts 2 deelnemers bij de Nieuwelingen. Er zijn veel MTB of wegwedstrijden in de zomer en het aantal wedstrijdfietsers in diverse categorieën is niet zo groot. Hierdoor krijg je soms wedstrijden met een beperkt aantal deelnemers, waardoor het soms ook minder spannend is dan je zou willen. Marijn Vermue reed redelijk onbedreigd naar de winst bij de Nieuwelingen, Max van Genderen was een goede tweede. Max heeft de wedstrijd in Vlissingen gewonnen en is ook tweede geworden in het eindklassement van de zomercup, waarin Marijn ook positie 1 in nam.
 20150905-3 Zomercup Westkapelle Luuk de Vos - foto
In categorie 4 – 7 was het nog wel spannend, vooral ook omdat verschillende renners daar aan elkaar gewaagd zijn. Jord Hornstra uit Breda en Arthur Piso strijden tijdens de landelijke Jeugdmountainbike wedstrijden ook vaak om dezelfde posities en ook nu was het spannend tussen beide jongens. Jord heeft de onderlinge strijd zaterdag gewonnen en werd derde in de wedstrijd. De strijd om de eerste plaats ging tussen Martijn Steenblok en Dies Moelker. Ze lagen een ronde samen aan kop, maar toen maakte Martijn een stuurfout en lag daardoor op ca. 30 – 40 meter achterstand. Hij kwam in de daaropvolgende ronden weer bijna aan het wiel van Dies, maar die kwam toch met ca. 5 mtr voorsprong over de finish. Dat zullen best mooie wedstrijden worden tijdens de ATB wintercup die op 17 oktober begint in Wolphaartsdijk.
 
Inmiddels waren de regenwolken overgewaaid en nu was het de beurt aan 5 vrouwen die samen reden met een club van 13 plaatselijke Mountainbikers. Simone Cornelisse had al 3 wedstrijden gewonnen in de X-Treme ATB Zomercup, en ook deze wedstrijd was ze weer de sterkste, gevolgd door een Marquerite de Neve, ook uit Middelburg. Rieke Vermue maakte het podium compleet.

 

Bij de lokale rijders was het Laurent van de Vrede die won bij de mannen. Irena Mohr was de enige lokale dame, maar ze heeft zich prima geweerd in dit veld. Ze kan een volgende keer zeker meedoen met de echte dameswedstrijd.
 
20150905-5 Zomercup Westkapelle Daniel en Dick - fotoOm half 3 zijn we gestart met de wedstrijd van de A-categorie en de veteranen. Bij de veteranen stonden 14 renners aan de start. Dirk Verstraate uit Middelburg en Marc Vanacker, beide in de top van het klassement, zaten in de kopgroep, met Kurt Vanhaverbeke en Peter van de Vreede. Dirk kon al snel wat meer afstand nemen van de rest en hij is onbedreigd winnaar van het Open Zeeuws Kampioenschap geworden in deze klasse. Marc en Kurt eindigden op positie 2 en 3. 
 
In de A-categorie was Daniël Paardekooper er op gebrand om winnaar van het Open Zeeuws Kampioenschap te worden. Maar simpel zou het niet worden want oa. Dick van den Berg had al een aantal keren laten zien dat hij de wedstrijden zeker hard maakt en ook, zoals in Vlissingen, kan winnen. Nu ontstond er een kopgroep met Daniël, Dick en Danny Sleeckx uit Malle. Deze hebben zeker 4 – 5 ronden samen gereden, waarbij het stuivertje wisselen was aan de kop.  Hierna zag je Dick en Daniël samen een klein gaatje slaan met Danny, en tegen het einde werd ook het gaatje tussen Daniël en Dick steeds wat groter. Daniël kon de felbegeerde trofee tijdens de prijsuitreiking in het Kasteel van Batavia in ontvangst nemen, met Dick op positie 2 en Danny op plek 3. Dick won wel het eindklassement in de X-Treme ATB Zomercup 2015, met Danny op de tweede plek en Johan Oosterhuis op plek 3.
 
In totaal hebben 145 mountainbikers deelgenomen aan één of meerdere wedstrijden van de X-Treme ATB Zomercup 2015. Het gemiddelde aantal deelnemers per wedstrijd was 65 bikers. Door oa. de overvolle wieleragenda varieert de deelname per wedstrijd behoorlijk, maar we hebben erg leuke wedstrijden gezien, in al de categorieën. We proberen de wedstrijden zo laagdrempelig mogelijk te houden, waardoor iedereen een keer mee kan doen en de smaak van de wedstrijden zo te pakken kan krijgen. Ook volgend jaar proberen we weer een leuke competitie op te zetten!
 
 
De volgende bikers hebben de ATB wedstrijd in Westkapelle gewonnen en mogen zich een jaar lang winnaar van het Open Zeeuws Kampioenschap MTB 2015 noemen:

C20150905-6 Zomercup Westkapelle Dirk Verstraate - fotoat 0 – 1: Nina Houmes, Wissenkerke
Cat 2 – 3: Tycho Goosen, Wolphaartsdijk
Cat 4 – 7: Dies Moelker, Kloetinge
Nieuwelingen: Marijn Vermue, Nisse
Vrouwen: Simone Cornelisse, Middelburg
Mannen 17+: Daniël Paardekoper, Middelburg
Veteranen 40+: Dirk Verstraate, Middelburg
 
 
Einduitslag ATB Team X-Treme ATB Zomercup 2015.

Cat 0 – 1
1 Nina Houmes, Wissenkerke
2 Finn Blomaard, Wemeldinge
3 Joey Spuy, Stellendam
 
Cat 2 – 3
1 Rosita Reijnhout, Wolphaartsdijk
2 Tycho Goosen, Wolphaartsdijk
3 Storm Klaasse, Heinkenszand
 
C20150905-4 Zomercup Westkapelle Kopgroep A - fotoat 4 – 7
1 Dies Moelker, Kloetinge
2 Arthur Piso, Wilhelminadorp
3 Martijn Steenblok, Heinkenszand
 
Nieuwelingen
1 Marijn Vermue, Nisse
2 Max van Genderen, Zierikzee
3 Koen Reijnhout, Wolphaartsdijk
 
Vrouwen
1 Simone Cornelisse, Middelburg
2 Rieke Vermue, Nisse
3 Chantal Verstraten, Roosendaal
 
Veteranen (40+)
1 Dirk Verstraate, Middelburg
2 Marc Vanacker, Sint Niklaas
3 Kees Reijnhout, Wolphaartsdijk
3 Franky Taelman, Zelzate
Kees en Franky zijn samen op de 3e plaats ge-eindigd.
 
Mannen 17+
1 Dick van den Berg, Gapinge
2 Danny Sleeckx, Malle
3 Johan Oosterhuis, Vlissingen
 
Om in aanmerking te komen voor het eindklassement moeten minimaal 4 wedstrijden gereden worden.