De pot op!

Algemeen
20180718-1 De pot opHet belang van een helm tijdens mtb-trainingen en wedstrijden.
 
 

Mountainbiken is een prachtige sport. We kunnen er niet alleen al onze energie in kwijt, maar trainen er ook onze vaardigheden, skills en technieken mee. Of je nu een professioneel mountainbiker bent of af en toe de bossen onveilig maakt, het dragen van een goede passend helm is van levensbelang. Zeker tijdens het mountainbiken in de natuur worden we nog wel eens geconfronteerd met de grillen van moeder natuur.

 

 

 

Dikke boomwortels, steile afdalingen of mul zand zijn vaak de oorzaak van een flinke valpartij. Ook tijdens het fietsen van een wegtraject, mtb-trainingen of wedstrijden zit een ongeluk in een klein hoekje. Tijdens het mountainbiken heb je namelijk te maken met allerlei verschillende factoren. Dit beperkt zich niet alleen tot jouw eigen balans en stuurkunsten tijdens het fietsen, maar ook jouw teamgenoten kunnen onbedoeld voor gevaarlijke situaties zorgen. Het dragen van een goed passende helm tijdens mbt-trainingen en wedstrijden is dus écht van levensbelang!
 
Het dragen van een helm tijdens mountainbiken. Waarom?
 
We hebben maar één stel hersenen, en daar moeten we zuinig op zijn. Wist je dat er jaarlijks meer dan 3.000 mountainbikers in het ziekenhuis belanden met hoofdletsel? Als je je bedenkt dat de meeste van deze mountainbikers geen helm droegen ten tijde van het ongeval, zou dit aantal dus makkelijk gereduceerd kunnen worden. Onze hersenen zijn zeer kwetsbaar en gevoelig voor letsel. Helaas is het met hersenletsel niet zo dat eventuele blessures na verloop van tijd weer genezen. Ernstig hersenletsel welke wordt veroorzaakt door het niet dragen van een helm tijdens het mountainbiken, geeft meestal blijvende schade waarin ons functioneren beperkt blijft.
 
Een goede coördinatie tijdens het mountainbiken wordt mede mogelijk gemaakt door onze hersenen, dus waarom zou je deze niet goed willen beschermen? Tijdens mtb-wedstrijden is het dragen van een helm al verplicht. De tragische dood van wielrenner Andrej Kivilev in 2003 heeft hier mede aan bijgedragen. Hij overleed aan de gevolgen van zwaar hersenletsel welke hij opliep tijdens de race van Parijs-Nice. Veel trainers en instructeurs geven daarom alleen nog mtb-trainingen aan bikers die een helm dragen. Helaas lopen wielrenners en mountainbikers vandaag de dag nog steeds hersenletsel op doordat ze geen helm dragen tijdens het fietsen.
 
 
Genieten van mtb-wedstrijden en trainingen op een veilige manier? Draag een helm en houd je hoofd erbij!
 
Sportieve Groeten,