De kop is er af; de Zeeuwse ATB wintercompetitie begonnen in Middelharnis

Algemeen

MIDDELHARNIS – De eerste ATB wintercompetitie wedstrijd van het seizoen 2019/2020 was afgelopen zaterdag 19 oktober in Middelharnis. De laatste jaren hebben we hier sneeuw, mist en regen gehad, maar zo waar is het vandaag dan toch een droge dag! ‘s Nachts heeft het nog wel geregend, dus de ondergrond, vrijwel overal gras, is lekker glad. De parcoursbouwers van ‘Wielerronde Menheerse’, hebben weer een leuk parcours uitgezet, met als middelpunt uiteraard de ‘col du Menheerse’. Ga er maar aan staan, een behoorlijke klim in het parcours, in het anders zo vlakke Zuid-Holland.

De inschrijvingen verlopen vlot, en de jeugd kan gaan inrijden. Al snel zitten de rijders onder de modderspetters. Om half 1 starten de twee jongste categorieen, categorie tot en met 8 jaar en 9/10 jaar. Helaas bij beide wat weinig deelnemers, maar het is nog herfstvakantie, dus het kan zomaar daar aan liggen.

Categorie 9/10 jaar heeft dit jaar meerdere kanshebbers, zo staan Florian Doens (overall winnaar categorie t/m 8 van het jaar daarvoor) en Sven Wisse die vorig jaar regelmatig op het podium stond, vrijwel naast elkaar aan de start. Maar laten we vooral ook onze trouwe belgische deelnemer Cedric van Belle in de gaten houden. Hij heeft het goed gedaan in de belgische landelijke competitie, en heeft er zin in om ook in het zeeuwse mooie resultaten neer te gaan zetten. In de eerste ronde zitten deze drie jongens dan ook dicht bij elkaar, en maken het spannend. Florian weet in de tweede ronde op kop te gaan rijden, gevolgd door Cedric. Sven heeft moeite om aan te haken, maar volgens zijn broer Nick komt dat doordat ze een weekje op vakantie zijn geweest zonder fietsen…de boog kan niet altijd gespannen staan, en tenslotte zijn er nog 9 wedstrijden te gaan. Melvin Couque rijdt een hele poos op plaats vier, en laat zien dat hij grote sprongen vooruit is gegaan afgelopen jaar. Hij heeft veel getraind en diverse wedstrijden gereden afgelopen zomer, waardoor zijn snelheid goed vooruit is gegaan. Rondje voor rondje komt hij dichter bij Sven in de buurt, en weet hem in de laatste ronde voorbij te gaan. Een eerste plaats voor Florian, tweede plaats voor Cedric, en de derde plaats voor Melvin, die heel trots is dat hij een beker heeft gewonnen. Daarachter zien we Julian Dingemanse en Senna Klaasse niet ver bij elkaar uit de buurt zitten. Ook Wouter van de Breevaart Bravenboer en Jens Roos, die voor de eerste keer meedoen aan de wintercompetitie rijden een mooie wedstrijd.

De categorie t/m 8 jaar start met 7 deelnemers. Ook bij deze jongste deelnemers, wordt lekker gefietst. Cas Lavooij pakt al snel de leiding en geeft deze niet meer af. Daarachter rijdt Bjorn Wisse een sterke wedstrijd. Hij heeft heel de zomer op de racefiets gezeten, en ook een paar veldrij wedstrijdjes achter de rug, dus de snelheid zit er goed in bij deze zeven jarige knul. De altijd enthousiaste Jari Theissen weet zijn krachten goed te verdelen, en rijdt zijn derde rondje zelfs sneller dan zijn eerste ronde. Blij komt hij als derde over de finish. De beker gaat vast mee naar bed ‘s avonds. Op de vierde plaats zien we Mathieu van Belle binnen komen, deze nog maar 6 jaar oude mountainbiker heeft volop potentie om uit te groeien tot een grote fietser.
Op plaats vijf Finn Traas, die goed heeft opgelet bij de trainingen in Goes, en dus zonder problemen de afdalingen weet te maken. Plaats 6 voor Thijs Visser en op plaats 7 vinden we Tijn van Eijkeren.

Rond 13:00 uur gaat de oudere jeugd van start. Categorie 15/16 jaar heeft helaas maar twee deelnemers. Een eerste plaats voor Maurits Neele en een tweede plaats voor Marijn Dingemanse.

Categorie 13/14 jaar heeft 7 deelnemers aan de start. Senna van Iwaarden pakt vanaf het begin de leiding en geeft deze niet meer af. Joran Quist rijdt echter vandaag ook een erg sterke wedstrijd en blijft Senna steeds in het zicht houden op een seconden of 10/15. Deze positie blijft zo tot aan het einde van de wedstrijd, en hij eindigt op de tweede plaats. Daarachter zien we een nieuwe deelnemer, Cas Briggeman. Deze jongen zit normaal gesproken op de racefiets, maar blijkt ook op de mountainbike goed mee te komen. Hij eindigt op plaats drie. Op de vierde plaats rijdt Storm Klaasse. Om plaats vijf en zes wordt gestreden door Demi Nuijten en Arno Pitssons. Demi komt er tijdens de wedstrijd achter dat haar band bijna plat staat, maar kan gelukkig langs het parcours nog geholpen worden aan wat extra lucht in de banden. Op die manier kan ze toch verder met haar wedstrijd. Ze eindigt op plaats zes.

Categorie 11/12 jaar heeft de meeste deelnemers bij de jeugd. Hier staan 16 kinderen aan de start. We zien een paar nieuwe fietsen aan de start. Maud en Jarno Struijk en Dennis Polfliet gaan vandaag hun eerste wedstrijd op een nieuwe mountainbike rijden. Zouden ze extra hard gaan, of zal het toch nog even wennen zijn aan een grotere fiets? Ook aan de start zien we Maike Tazelaar. Dit jaar Nederlands kampioen geworden op de mountainbike in zijn categorie. Naast dat hij de landelijke wedstrijden rijdt, blijft hij ook trouw aan de zeeuwse Atb competitie. Deze wedstrijd laat hij zijn kunnen weer zien. Vanaf start rijdt hij op kop, en weet al snel de deelnemers van categorie 13/14 jaar in te halen. Ook de twee jongens van categorie 15/16 jaar zijn geen partij voor deze elfjarige snelheidsduivel. Ze proberen Maike nog bij te houden, maar halverwege de wedstrijd moeten ze hem toch echt laten gaan.

Achter Maike rijdt Nanet Huising. Ze doet voor de eerste keer mee in deze wintercompetitie, maar dat ze hard kan fietsen laat ze gelijk goed zien. Ze eindigt op een tweede plaats. Daarachter rijdt Nick Wisse op een mooie derde plaats, gevolgd door Bas Bussem op plaats vier. Daarachter rijdt een groepje rijders vlakbij elkaar in de eerste ronde. We zien Anniek Voermans, Rocco Scholten, Dennis Polfliet, Aiden Zwartepoorte en Luuk Lavooij strijden om een goede plaats. Rocco weet de kop van dit groepje te pakken, op de hielen gezeten door Dennis Polfliet. Uiteindelijk wordt de afstand tussen deze twee jongens steeds kleiner, en eindigen ze met een fotofinish. Rocco eindigt op de vijfde plaats, Dennis op zes. Aiden Zwartepoorte glijdt weg met zijn wiel in de modder en moet Anniek en Luuk laten gaan. Anniek en Luuk wisselen halverwege van kop, waarna Anniek in het volgende rondje weer voorbij Luuk komt. Mooi om te zien dat ze aan elkaar gewaagd zijn. In de laatste ronde weet Luuk er toch weer voorbij te komen en met een kleine sprint toch nog een gat te slaan van een seconden of tien. Achter Anniek zit Aiden op zo’n zelfde afstand. Jarno Struijk rijdt op zijn nieuwe mountainbike een prima wedstrijd, en eindigt netjes op de tiende plaats, gevolgd door Luc Keijl. Daarachter een twaalfde plaats voor Senna van Brussel, dertiende plaats voor Veerle Bruijnes die altijd in een constante snelheid door blijft gaan. Maud Struijk eindigt op plaats veertien, gevolgd door Aik Janssen. Ylaisah Poppe heeft tijdens de wedstrijd last van haar adem, maar weet toch de wedstrijd nog knap uit te fietsen.

Om 14:00 uur starten de 40 plussers. Hierbij staan veel deelnemers aan de start, een groep van 38 mountainbikers gaat de ‘col du Menheerse’ trotseren. Bij de start zien we Dennis Raadtgever de kop pakken. Maar ook trainer van de jeugd, André Goosen, rijdt in de eerste ronde mooi bij de eerste tien. Het parcours is steeds glibberiger geworden in de bochten en de klimmen, dus er gebeuren wel wat glijpartijen. Uiteindelijk weet Sven Standaert als eerste over de finish te komen, gevolgd door Dirk Verstraate en op de derde plaats Dennis Raadtgever.

Als laatste gaan de 17+ mannen en de dames van start. Marco Minnaard laat zien dat hij dan misschien wel stopt als professional, maar hier toch zeker nog de favoriet is voor de eerste plaats. Die verwachting maakt hij waar door als eerste over de finish te komen. De tweede plaats is voor Thijmen van de Vrede, gevolgd door Wesley Floren op plaats drie.

Bij de dames zijn er twee deelnemers, wat een eerste plaats oplevert voor Anne van de Swaluw en een tweede plaats voor Lotte Overdevest.

De volgende wedstrijd vindt plaats op zaterdag 26 oktober bij de Schelphoek, aan het Veerse Meer bij Wolphaartsdijk.

Video van de organisatie

Video verslag jeugd 9 en 10 jaar Michel Couque

Video verslag jeugd 11-16 jaar Michel Couque