Clinic (oudere wedstrijdjeugd) “Klimmen en Afdalen” in zeven lessen

Algemeen

We vertrokken om half negen vanuit Kapelle richting Zoetermeer. De dag begon niet zo best; een lekke band voor Patrick Vader. Gelukkig was dit snel opgelost (zonder zelfs een band te wisselen – de techniek staat tegenwoordig voor niets).

Rond de klok van tien uur arriveerden we dan toch in Zoetermeer. Samen met een aantal trainers van X-Treme (Rob, Sebastiaan en Johan) krijgen wij (Coen, Eric, Guido, Marijn, Milan, Marquerite, Ricky en ik) op het mooie parcours van Zoetermeer een clinic klimmen en afdalen van Marco Minnaard. We startten met een groepsfoto om daarna een hele ronde te rijden over het parcours.
Daarna mochten we achtjes fietsen, eerst op onze manier en later op de manier van Marco. En dat ging een stuk sneller. Dit was de eerste les.
Het geleerde gingen we op het parcours toepassen. Ook werd de drop-off geoefend. Dit was de tweede les.
Daarna was het de beurt aan het klimmen. Dat ging bij iedereen hartstikke goed. Dit was de derde les.

Ook stond een tijdrit op het programma met daarin klimmen, een drop-off en de bochtentechniek.
En Marco zag dat het goed was. Tijd voor de lunch.

Na de lunch was het tijd voor technisch afdalen, daarbij is het belangrijk de goede lijn te kiezen om goed uit te komen in de volgende bocht. Marco adviseert dan ook het parcours al wandelend te verkennen voor de wedstrijd. Dit was de vierde les.
Daarna naar de ´nieuwe´ heuvel met rotsblokken. Deze hebben we eerst weer gewandeld om de ideale lijn uit te zoeken en een goede fietshouding aan te nemen om hem daarna af te dalen. Dit was de vijfde les.
Er volgde een tweede tijdrit om je tijd te verbeteren. Dat lukte de meeste van ons. Dit was de zesde les.
Zijn allerbelangrijkste tip is om vooral veel LOL aan je sport te hebben. En Marco zag dat het goed was. Dit was de zevende les.

Als afsluiting mochten we ons nog even uitleven op het BMX-parcours.

Na afloop hebben we Marco getrakteerd op een daverend applaus, waarop hij ons trakteerde op een heuse Rabobank-bidon.

 

Pim van de Swaluw

 

 

Naschrift redactie: Pim hartstikke bedankt voor het schrijven van dit leuke stukje. Gelegenheidsauteur voor het volgende stukje (Clinic Gulpen, 19-2) is Erik Boer.