Classificatie moeilijkheidsgraad voor Patrick Tolhoek MTB parcours

Algemeen

BURGH-HAAMSTEDE – Om mountainbikeroutes veiliger te maken, rolt de Wielersportbond NTFU een kleurensysteem uit waarbij net als op de skipistes de moeilijkheidsgraad van de route in kleur wordt aangegeven. Handig als je wilt weten of je ervaren genoeg bent om de route te rijden.

Groen is makkelijk, blauw gemiddeld, rood moeilijk en zwart zéér moeilijk.

Ook het Patrick Tolhoek mountainbike parcours in Boswachterij Westerschouwen te Burgh-Haamstede is inmiddels al een tijdje opgenomen in dit landelijk systeem dat de moeilijkheidsgraad van de route aangeeft.

Begin maart 2022 hebben twee speciaal hiervoor opgeleide NTFU inspecteurs het parcours bezocht en beoordeeld als blauw met enkele passages rood. Goed om te weten dat de beoordeling volledig onafhankelijk is uitgevoerd en dat ATB Team X-Treme hierop geen enkele invloed heeft.

 

Nieuw bordje onder routepijl
Nederland telt ruim 250 mountainbikeroutes die, behalve in lengte ook variëren in moeilijkheidsgraad. Door steeds meer routes met kleuren te markeren weten zowel beginnende als gevorderde bikers waar ze aan toe zijn. Het bordje met de kleuraanduiding is onder de routepijl aangebracht.

Ook verkleint de kleurcodering de kans op ongevallen.
Zo kan elk type mountainbiker een route vinden die past bij zijn of haar technisch niveau past.
Daarnaast blijft het belangrijk dat een mountainbiker altijd een helm draagt en op een goed onderhouden fiets rijdt met goed werkende remmen en voorvork.

Foto’s dienen alleen als voorbeeld