ATB Team X-Treme betrokken bij ATB netwerk op Schouwen-Duiveland

Algemeen

20150213-1 Logo Ik heb een band met Schouwen-Duiveland - kleinZIERIKZEE Gemeente Schouwen-Duiveland wil starten met de ontwikkeling en aanleg van een Ruiter-, Men- en ATB netwerk. Nu wandelaars en fietsers inmiddels hun eigen routenetwerk hebben, blijkt er ook vraag te zijn naar netwerken voor andere gebruikersgroepen, zoals ruiters, menners en ATB’ ers (All Terrain Bike, beter bekend als mountainbike). Gemeente Schouwen-Duiveland en de Provincie Zeeland financieren de nieuwe netwerken. ATB Team X-Treme is betrokken bij de ontwikkeling van het ATB netwerk.

Na Walcheren is Schouwen-Duiveland het gebied met de hoogste paardendichtheid van Zeeland, met name op de Kop van Schouwen. Regelmatig komen er bezoekers met paarden om over de uitgestrekte stranden te rijden. Ook ATB’ ers bezoeken regelmatig de Kop van Schouwen, in de Boswachterij Westerschouwen ligt tenslotte een prachtig parcours.

Recreatie-eiland
De gemeente wil zich graag profileren als recreatie-eiland en daarom is een toeristisch product met een breed aanbod erg belangrijk; voor ieder wat wils! Al die recreanten zitten elkaar wel eens in de weg en ook de natuur kan hier onder lijden. Er zijn regelmatig klachten over paardenmest op plaatsen waar dit niet hoort, zoals op de duinovergangen, de voet- en fietspaden en op de familiestranden. Ook mountainbikers rijden voor de verandering wel eens over andere onverharde paden.

De gemeente Schouwen-Duiveland vindt het belangrijk om haar toeristisch product op peil te houden, tenslotte is dit een van de belangrijkste lokale economische pijlers. Ze ziet het dan ook als haar taak om te investeren in goede routestructuren.

De gemeenteraad heeft in de begrotingsvergadering van november 2013 al besloten een bedrag van ca. € 115.000 beschikbaar te stellen voor de realisatie van een ruiter- en men netwerk. Met een goed ruiternetwerk kunnen ook de knelpunten worden aangepakt, zoals de overlast van paardenmest en verkeersonveilige situaties.

Uit gesprekken met Stichting Landschapsbeheer Zeeland, de Provincie en Staatsbosbeheer werd duidelijk dat een mountainbikenetwerk een belangrijke aanvulling is op het routenetwerk. De gemeente verwacht voor de realisatie van dit netwerk €75.000 nodig te hebben. De Provincie Zeeland heeft besloten dit extra benodigd bedrag te subsidiëren waardoor er nu zowel een ruiter- en men netwerk als ook een mountainbikenetwerk gerealiseerd kan worden.
De gemeenteraad zal in maart over dit voorstel besluiten, waarna Stichting Landschapsbeheer Zeeland in opdracht van de gemeente start met de realisatie van het ruiter- en men netwerk en mountainbikenetwerk.

Ervaring SLZ met netwerken
Stichting Landschapsbeheer Zeeland door de gemeente gevraagd om een studie te maken over de problemen én oplossingen rond ruiters en menners. Naar aanleiding van dit rapport is besloten op te starten met de realisatie van een ruiter- en men netwerk. Door deze gebruikers een goed netwerk aan te bieden, rijden ze over mooie routes en hoeven ze niet meer op plaatsen te komen waar ze overlast geven. Dit geldt ook voor mountainbikers, dus deze netwerken worden dan gelijktijdig aangelegd.

Bron: Websites Gemeente Schouwen-Duiveland en Stichting Landschapsbeheer Zeeland