Anne Terpstra tweede op EK, Milan Vader rijdt een sterke inhaalrace na pech

Algemeen

MONTECENERI (ZW) – Het Europees Kampioenschap MTB XCO in Monteceneri / Monte Tamaro van zaterdag 17 oktober 2020 stond zowel voor Milan Vader als Anne Terpstra aangeduid om zich te revancheren voor de tegenvallende resultaten op het wereldkampioenschap de week ervoor in Leogang Oostenrijk. De verwachtingen waren weer hoog gespannen.

Het lukte Anne om weer een prima race te rijden na de ademhalingsproblemen van een week eerder. Al in de eerste ronde reed de latere winnares Pauline Ferrand-Prévot weg bij de concurrentie gevolgd door Anne die op haar beurt geen tegenstand te duchten had van de achtervolgers. Met maar net 40 seconden achterstand eindigde ze op een prachtige tweede plaats.

Met twee keer tweede in de wereldbekers en het zilver nu in Zwitserland kan ze terugzien op een hele mooie reeks.

Milan stond er weer goed voor bij aanvang van de wedstrijd. De tegenvaller van vorige week was weggespoeld en hij was gretig op zoek naar een een goed resultaat op dit EK. De start was veelbelovend. Hij was goed op weg in de kop van de wedstrijd maar moest, liggend op de eerste plaats, al snel afrekenen met een lekke band. De Zwitsers en de Fransen waren vertrokken. Na reparatie kwam hij op ongeveer een dertigste plaats terug in de wedstrijd. In een sterke inhaalrace die volgde raapte hij de één na de andere tegenstander op en finishte uiteindelijk toch nog op een superknappe 13e plaats, slechts 2,5 minuut na de winnaar Nino Schürter.

Ondanks deze pech overheersen de prima uitslagen in de wereldbekers.

Mick van Dijke reed een verdienstelijke wedstrijd bij de Beloftes (U23). Hij finishte op de zevende plaats, een kleine 2 minuten na de winnaar.