Achtste wedstrijd Zeeuwse Wintercompetitie in Hulst

Algemeen
HULST – De achtste wedstrijd van de wintercup vindt plaats in Hulst. De inschrijving is in het scouting gebouw ‘t Jagertje. De wedstrijd is vandaag georganiseerd door ATB Hulst. Zij hebben hun best weer gedaan om er een mooi parcours van te maken, deels op de Liniedijk, een overblijfsel van de Staats-Spaanse Linies uit de Tachtigjarige Oorlog. Deze keer wat technischer dan vorig jaar, met wat meer draaien en keren. Ondanks de regen van de afgelopen dagen valt de modder op het parcours mee. Vandaag gelukkig weinig regen, maar wel een straffe wind.

Na de parcoursverkenning door de jeugd, worden om 12.30 uur de categorie 9/10 jaar en t/m 8 jaar opgesteld op het lange stuk tussen de tent met de catering en de omroeper. Bij de categorie 9/10 jaar zijn vandaag twaalf deelnemers. Bij de categorie t/m 8 jaar zijn er tien deelnemers. Zij rijden zoals iedere week een wedstrijd van 20 minuten.
Na het startsein spurten de deelnemers weg. Op het lange rechte stuk pakt Sven Wisse de leiding en gaat als eerste de bocht door. Al snel weet Sam Mullaert echter naar voren te rijden en de koppositie te pakken. Sam rijdt erg sterk en blijft dat de hele wedstrijd doen, met uiteindelijk weer een eerste plaats als gevolg. Sven blijft op een tweede plaats rijden, gevolgd door Dennis Polfliet op een derde plaats. Dennis kijkt regelmatig om zich heen waar de rest blijft, maar hij heeft een mooi gat geslagen. Luuk Lavooij rijdt op de vierde plaats, gevolgd door de drie meiden Senna Klaasse, Anniek Voermans en Maud Struijk. Senna heeft echter pech en gaat al in de eerste ronde onderuit, daardoor komt ook Jarno Struijk nog ter val. Senna weet weer op te stappen, maar niet alleen zijzelf, maar ook haar fiets heeft een grote klap gehad. Onder andere haar zadel staat helemaal scheef, en wordt door haar vader een half rondje verder weer recht gezet. Ze weet echter toch de wedstrijd uit te fietsen, en eindigt op een tiende plaats.
Anniek Voermans heeft als Zeeuws Vlaamse vast profijt van de wedstrijd op Zeeuws Vlaamse bodem. Ze voelt zich hier in haar element, en fietst erg sterk. Ze weet heel de wedstrijd op de vijfde plaats te rijden en als eerste meisje. Ze weet deze plaats goed vast te houden tot ze blij over de finish komt. Maud Struijk blijft Anniek in zicht houden, en eindigt op een zesde plaats.
Verder nog mooie rondes gereden door Kyano Nguyen op de negende plaats, Veerle Bruijnes op de 11de plaats en Jarno op de 12de plaats.
 
Bij de categorie t/m 8 jaar is Florian Doens van te voren nog enigszins ongerust dat hij vandaag niet zo sterk zal rijden als anders, omdat hij net ziek is geweest, en nog flink aan het hoesten is. Daar is echter tijdens de wedstrijd niets van te merken. Hij rijdt net als anders erg sterk, en haalt met gemak vele deelnemers van de categorie 9/10 jaar in. Dat is weer een mooie eerste plaats. Daarachter barst de strijd los tussen Cedric van Belle, Cas Lavooij en Boaz Scholten. Cedric weet al snel de leiding te pakken, en Cas en Boaz weten hem op korte afstand te volgen. In het tweede rondje heeft Boaz waarschijnlijk te veel gegeven, hij trekt wat wit weg en verliest zijn kracht. Om hem niet helemaal kapot te laten fietsen, haalt zijn vader hem uit de wedstrijd. Jammer, Boaz, volgende keer gaat het vast weer beter. Cas fietst langzaam aan naar Cedric toe, en weet net in het laatste bochtige stukje voorbij Cedric te komen. Met een eindsprint naar de finish haalt Cas deze keer de tweede plaats en Cedric een derde plaats. Daarachter rijden Melvin Couque (vierde plaats) en Bjorn Wisse op de vijfde plaats. Het beste meisje wordt Nikita Walrave.
 
Dan klinkt om 13.00 uur het startschot voor de categorieën 15/16 jaar (vier deelnemers) gevolgd door de categorie 13/14 jaar (zeven deelnemers) en als laatste de categorie 11/12 jaar (zeven deelnemers). Zij rijden allemaal 30 minuten.
 
Bij de categorie 15/16 jaar is het deze keer spannend. Zijn we inmiddels zo gewend aan Job Blankenstijn die voorop rijdt, vandaag heeft hij stevige concurrentie van Rowdy Reunis. Rowdy rijdt voor en weet het gat steeds ietsje groter te maken naar Job toe. Hij komt als eerste over de finish. Job die alsnog erg goed gefietst heeft, eindigt als tweede. Derde plaats is voor Jefke Daneel en eerste meisje in Anouk Naalden.
 
De categorie 13/14 is vandaag spannend. Alhoewel niet voor de eerste plaats, want Senna van Iwaarden rijdt op kop, en heeft een groot gat achter zich naar de plaatsen twee en drie. Om die plaatsen wordt ‘gevochten’ door Joran Quist en Storm Klaasse. Ook in de wedstrijd in Middelharnis waren ze al zo aan elkaar gewaagd. Nu weet Joran eerst op kop te rijden, maar halverwege de wedstrijd lukt het Storm om er toch voorbij te komen. Hij kan deze positie echter niet vasthouden en in de laatste ronde komt Joran toch weer voorbij. Ze staan wel allebei op het podium. Tweede plaats voor Joran, en derde plaats voor Storm. Nina Houmes is vierde en eerste meisje. Demi Nuijten eindigt netjes op een zevende plaats.
 
Als laatste van de jeugdcategorien krijgt de categorie 11/12 jaar het startsein. Maike Tazelaar gaat weer voor de 20 punten in het algemeen klassement, en deze weet hij overtuigend te behalen. Daarachter is net als bij categorie 13/14 ook hier de strijd weer spannend tussen Nick Wisse en Renzo Moretti voor de tweede en derde plaats. Ook deze keer weet Nick de eindsprint te winnen, en eindigt op de tweede plaats. Deze jongens houden het wel spannend voor het publiek. Finn Blomaard heeft dikke pech vandaag. Zijn versnellingen zaten vast, waardoor hij alleen in de zwaarste versnelling kon fietsen. Dat was natuurlijk niet echt handig, en halverwege wisselt hij van fiets. Gelukkig mag hij op de fiets van Boaz. Rocco Scholten eindigt op een zesde plaats, en Finn op de zevende plaats. In ieder geval heeft hij de wedstrijd wel uit weten te fietsen. Melissa Nuijten wordt vijfde en eerste meisje.
 
Daarna volgt de parkoersverkenning voor de B categorie (39+), die om 14.00 uur starten voor hun wedstrijd van 50 minuten. Vandaag staan er dertig deelnemers aan de start. Dennis Raadtgever komt als eerste over de finish. Een tweede plaats voor de vlaamse Kurt VanHaverbeke, gevolgd door Kees Reijnhout op de derde plaats. 
 
Na een nieuwe parkoersverkenning starten de vrouwen om 15.15 uur (zes deelneemsters) en de categorie +17 met 22 deelnemers, waaronder vijf veldrijders. Bij de categorie +17 is deze week Thijmen van de Vrede weer de snelste. Bart Hofman eindigt op de tweede plaats, gevolgd door Joey de Decker.
 
Bij de dames is Marquerite de Neve de snelste. Daarachter rijden Mieke de Craene en Rosita Reijnhout voor de tweede en derde plaats. Mieke weet net een seconde sneller over de finish te komen dan Rosita.
 
TMZ weer bedankt voor de jurering en het omroepen. Ook de overige vrijwilligers uiteraard bedankt voor deze mooie wedstrijd. Volgende week, 15 december, vindt de wedstrijd plaats in Westkapelle, en zal de strijd om de eerste plaatsen in het eindklassement weer doorgaan.
Een filmpje van de categorie t/m 8 jaar en 9/10 jaar is te bekijken via deze LINK