Aanvragen licentie 2017 en licentie via buitenlandse vereniging

Algemeen

NIEUWEGEIN – Vanaf afgelopen donderdag, 10 november, kunnen de licenties 2017 worden aangevraagd. Als aan alle licentievoorwaarden wordt voldaan bij aanvraag vanaf dit moment wordt de licentie ruim voor 1 januari ontvangen. Mocht iemand nog een licentie voor 2016 nodig hebben (red. b.v. voor veldrijden), dan kan deze tot 25 december aangevraagd of gewijzigd worden. De vereniging kan deze licentie nog tot 25 december goedkeuren.

Gelijk aan dit jaar kan men vanaf 1 januari 2017 niet meer gebruik maken van de licentie 2016.

Iedereen die per 1 januari 2017 wil starten in (Inter)Nationale wedstrijden, dient dan ook daadwerkelijk in het bezit te zijn van een nieuwe licentie. Vanaf 1 januari 2017 wordt hier weer op gecontroleerd.

Licentiehouders bij buitenlandse vereniging (bron: website KNWU)

Wielrenners die vanaf 2017 wedstrijden gaan rijden bij een buitenlandse wielervereniging moeten rekening houden met een aantal belangrijke zaken.
In onderstaande tekst wordt specifiek de Belgische wielerbond benoemd, omdat het regelmatig voorkomt dat Nederlandse wielrenners voor een Belgische vereniging actief zijn.

  • Bij Nieuweling interclubwedstrijden van de Belgische wielerbond mogen maximaal 10 buitenlandse deelnemers meerijden;
  • Er mogen maximaal 25 ploegen van 6 renners deelnemen aan junioren interclubwedstrijden. Dit geldt ook voor de internationale wedstrijden op de Belgische kalender;
  • Belgische clubs mogen, evenals in voorgaande jaren, geen combinatie aangaan met Nederlandse verenigingen om deel te nemen in één- en meerdaagse wedstrijden op de Nederlandse kalender (je kunt dus niet als “gast” mee met een Nederlandse club).

Door deze maatregel wordt het lastig om je als Nederlandse renner te kwalificeren voor het NK. Daarnaast kun je in de meeste gevallen niet opgenomen worden in een KNWU Districtsploeg.

Als je in 2017 een licentie aanvraagt met daarop een buitenlandse verenigingsnaam, betaal je voor de licentie €275,00