25 jaar ATB Team X-Treme: Interview met André Goosen

Algemeen

WOLPHAARTSDIJK – In het kader van 25 jaar ATB Team X-Treme blikken we terug op de afgelopen jaren en kijken we ook een beetje vooruit. Hoe kan dat nu beter dan een van de mannen van het eerste uur te interviewen. Al 25 jaar lid en nog steeds erg betrokken bij de vereniging: André Goosen.

1. ATB-Team X-Treme bestaat in november 25 jaar. Je bent lid vanaf de oprichting, maar hoe lang mountainbike je eigenlijk al?

Ik ben 2 jaar voor de oprichting van de club begonnen met mountainbiken, dat was eind 1992.

2. Waarom ben je lid geworden van X-Treme?

Op de informatieavond werd er gesproken of er bij de Zeeuwse mountainbikers behoefte was voor een vereniging. Met het doel om samen toertochten te rijden en trainingen te doen. Tevens voor het maken van een parcours in Westerschouwen. Dat leek mij een goed plan, samen gezellig met anderen een toertje doen en de sport promoten in zeeland.

3. Natuurlijk zijn we benieuwd naar wat je eerste mountainbike was? En wat rij je nu?

Mijn eerste mountainbike was een stalen fiets van het merk atlas, een of ander goed koop nederlands merk. Ik wilde eerst kijken of ik het mountainbiken wel leuk vond.
Daarna was mijn volgende fiets een aluminium Cannondale (zie foto) en dat was een hele vooruitgang, na een jaar of 5 kwamen de fully`s in beeld, dus mijn volgende fiets was een Giant xtc fully daarna een Merida 96 fully. Mijn huidige fiets is een Canyon neuron en dat is ook een full suspension.

 

4. Hoe ziet jouw droom mountainbike er uit?

Canyon Lux CF SLX met xtr di2 2×12 speed.

5. Wat is je leukste herinnering aan de afgelopen 25 jaar X-Treme?

Vele mooie vakanties, toertochten, trainingen en wedstrijden. Te veel om op te noemen.

6. Heb je een favoriete MTB-route in Nederland? En wat is mooiste MTB tocht die je ooit gereden hebt ( in binnen of buitenland)?

Mijn favoriete routes zijn die in Limburg, zeker als je er een paar koppelt bijvoorbeeld de Gulpen, Mechelen en Epen route. Bij elkaar 72 km en ben je een dagje zoet.
De mooiste trainingsroute is natuurlijk westerschouwen. De mooiste tochten zij toch wel op vakantie met Petra en Tycho, lekker in de natuur, mooie heuvels en uitzichten.

7. Je bent nog steeds nauw betrokken bij X-Treme, onder andere als trainer. Heb je een goede trainingstip/oefening voor de lezers?

Rij nooit blindelings achter iemand aan probeer je eigen route te kiezen, blijf altijd op je techniek letten.

8. Mountainbiken is niet geheel zonder gevaar. In de winterperiode wordt er soms valtraining aan de jeugd gegeven. Ben je weleens een boom onderweg tegengekomen of gigantisch gecrasht?

Ik ben meerdere bomen tegen gekomen en geknuffeld, ook dit jaar nog. Crashes komen ook voor, 3 jaar terug sleutel been breuk, hersen schudding. Dit jaar nog op vakantie in een afdaling op de weg terug naar de camping. Droppertje naar beneden en vol door de bochten, de weg was lekker stoffig en dan een zeer korte S bocht. En je raad het al, vol op mijn muil, lekkere schaafwonden en een zwelling op mijn heup.

9. Je zit ook in de organisatie van de wedstrijden in Wolphaartsdijk. Fijn dat daar ieder jaar een wedstrijd voor de zomercup gereden kan worden. Kan je ons een inkijkje geven wat er allemaal geregeld moet worden om een wedstrijd te organiseren?

Voor een wedstrijd van de Zomercup moet er best veel geregeld worden. Eerst goede afspraken maken met X-Treme voor vergunningen en wie doet wat. Als dat gebeurd is gaan we vrijwilligers regelen, voor een middag en avond heb je voor ons parcours toch een mannetje of 6 nodig. Een week of 2 voor de wedstrijd komen we met het comité bij elkaar om de route van de wedstrijd door te nemen, kijken wie wat verder nog regelt zoals lunch pakketten, langs de sponsoren gaan en wie wat ophaalt op de wedstrijddag.

Op de dag zelf beginnen we om een uur of 2 met het afzetten van het parcours. Als dat staat, dan de tenten en start en finish uit zetten. Net voor de start het parcours even na lopen of alles goed staat en dan kan er gestart worden.
Na de finish van de eerste categorie snel het parcours omzetten voor de volgende start. Als alles gefinisht is dan zo snel mogelijk alles opruimen en de kar weer indelen want die moet later weer teruggebracht worden naar Burg-Haamstede.
En dan is er even tijd voor ontspanning met de vrijwilligers om samen een frietje te eten en wat te drinken.

10. Hoe zie je de toekomst van X-Treme? Wat zouden we als club moeten proberen te bereiken in de volgende 25 jaar.

De toekomst ziet er goed uit als de vereniging aandacht blijft geven aan al de soorten mountainbikers, of je nu wedstrijden rijdt of alleen maar toert, en voor jong en oud.
En als iedereen een klein beetje wil helpen met alle activiteiten die de vereniging organiseert
komt het zeker goed.
In de verre toekomst moet er misschien wel gedroomd worden van een groter training en wedstrijd parcours in Goes, misschien wel in samenwerking met Middelkamp.
Zeeland is de enigste provincie die nog geen groot parcours heeft voor de wielersport.

11. Met welk clublid zou je nog weleens een interview willen lezen, en welke vraag zou je hem of haar dan willen vragen?

Met Milan Vader. Tokyo? en wat daarna?

 

Auteur: Marijke Vanhommerig